Presentatie NCLG-bijeenkomst 21 april 2016

Boeiende  Voorjaarsbijeenkomst “ENERGIE IN-EN UIT DE ACHTERHOEK”

DATUM 21 APRIL ’16

LOCATIE BOERDERIJMUSEUM ‘DE NEETH’

Onder de mooist denkbare weersomstandigheden en op een ongekend mooie plek in de Achterhoek tussen Lichtenvoorde en Aalten hadden Jan Boverhof van Wik Adviesgroep en Anton Legeland van LNAGRO de Ondernemerij, een heel interessant programma neergezet. Een combinatie van de hedendaagse moderne technieken in het opwekken van energie met de boerentechnieken uit het verleden…Klik naar het programma (pdf Uitnodiging NCLG voorjaarsprogramma)……

Erik Lubbers van v.o.f. Hagenwind, een praktische techneut in hart en ziel, had een zeer verhelderend verhaal over de bouw van het naburig gelegen windmolenpark. De korte excursie naar deze windmolens van 100 meter hoog was indrukwekkend. Zie hiervoor de volgende link: Realisatie windmolenpark

Guus Ydema, directeur AGEM, liet ons zien wat er allemaal nog gebeuren moet om de Achterhoek in 2030 energieneutraal te krijgen. Gigawatt er allemaal nog moet gebeuren om dat te realiseren in de vorm van extra windmolens, zonnepanelen, bio vergisting etc. Dit zal ook consequenties hebben voor de inrichting van het buitengebied; voor velen van ons het dagelijkse werkveld. Denk daarbij aan projecten als “Zon op Erf”, de postcoderoos en het windmolenpark Netterden. ….. Klik naar de inleiding van Guus (pdf Presentatie NCLG Achterhoek)…….

Een nieuw onderdeel van het programma was het “pitchen” door een drietal leden van onze NCLG. Doel is om de leden de gelegenheid te bieden om een nadere toelichting te geven op hun bedrijfsactiviteiten.

Anton Legeland beet de spits af, gevolgd door Inge Rensink van het adviesbureau Eelerwoude en Wouter Rootmensen van I-Real software .

Zoals al gezegd vond deze energie opwekkende bijeenkomst plaats op “de Neeth”, een modern melkveebedrijf met melkrobots gecombineerd met een Boerderijmuseum. Eigenaar Theo Sonderlo gaf (in het dialect, net zoals overigens Erik Lubbers) een mooie toelichting hoe hij en zijn vrouw hun gezamenlijke hobby hebben ontwikkeld. Prachtig om de mechanisatie van de agrarische sector te kunnen zien veranderen van volledig handmatig naar de hightech melkrobot en ook prachtig om de bezieling van deze mensen te ervaren over hun levensprojec op  “de Neeth “ .

Wat de meeste leden niet weten is dat we de dag afgesloten hebben met een “Tiroler buffet” , perfect verzorgd door de familie Beneman uit Vragender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *